Tetőtépítek logo

Vrhunac kreativnosti

4 vreme čitanja

Primarni zadatak krova je da pokrije i zaštiti naš dom od vremenskih uslova i drugih uticaja okoline. Ali možemo ga opremiti i „dodatcima“ kako bi postao još sastavniji deo našeg doma. Ovde predstavljamo inspirativne ideje, kao i estetsko, ali funkcionalno rešenje za reciklažu solarne energije, koje je već dokazano na mađarskom tržištu i dobilo brojna inostrana priznanja.

Trava u oblacima

Prema nekim stručnim predviđanjima, u budućnosti će biti sve popularniji poduhvat da nove kuće budu što bliže prirodi. Jedan od načina da se to uradi je ako je zgrada, ili bar jedno od njenih krila, praktično integrisana u okolnu topografiju. U ovom slučaju, zelene biljke su zasađene na krovu, može se čak i zatraviti. Naravno, ovo ne treba zamišljati kao jednostavno postavljanje tepiha na krov. Krovna konstrukcija ovakvih zelenih domova zahteva posebno planiranje, jer je potrebno obezbediti adekvatnu ventilaciju i da može da izdrži težinu zemlje i vegetacije. Osim toga, prilikom izgradnje, moramo imati na umu da se zeleni krov u budućnosti može pravilno i bez povreda održavati.

Za ljubitelje zimskih sportova

Iako gusti snežni pokrivač poslednjih godina nije bio tipičan za našu zemlju, možemo da zamislimo kakav bi doživljaj bio da krov naše kuće funkcioniše i kao brdašce za sankanje. Ovo rešenje može biti veliki plus za kuće za odmor i pansione na planini, što pruža zanimljiv prizor a ujedno je i prilika za zabavu.

Ako u dvorištu nema mesta za bazen...

... onda čak možete završiti na krovu! Avangardni dizajnerski tim osmislio je koncept u kome stanovnici mogu da se brčkaju po krovu nakon napornog dana. Nažalost, "Summer House" trenutno postoji samo kao nacrt, ali je nesumnjivo veoma spektakularan.

Padaj, padaj kišice!

U doba klimatske krize, rešenja sa kojima možemo da izgradimo održiv, ekološki svestan dom sve više dolaze do izražaja. Ako, na primer, sakupljenu kišnicu koristimo za navodnjavanje bašte, već smo smanjili svoj ekološki otisak, a pored toga, naše biljke su zadovoljnije njom nego vodom iz slavine. Tradicionalno, kišnica se odvodi uz pomoć oluka, ali možemo sanjati o nečemu spektakularnijem! Ako kuću pokriva takozvani krov u obliku leptira (ime je dobio po tome što oblikom podseća na raširena krila leptira), tada kišnica kaplje u sredinu, koja se zatim može skladištiti i ispuštati u sistem rezervoara instaliran u sredini krova.

Savremeni krov

A kada govorimo oekološki svesnim, multifunkcionalnim krovovima, moramo naravno pomenuti solarni crep Terran Generon u koji smo integrisali solarnu ćeliju. Ovo je moderan i estetski odgovor na pitanje korišćenja obnovljive energije! Za razliku od tradicionalnih solarnih panela, Generon se estetski uklapa u ravan krova i obezbeđuje napajanje vaše porodice, dok je originalna funkcija i struktura krova savršeno očuvana.

Ako želite da saznate koje su još prednosti modernog krova za vaš dom, više o Generon crepovima možete saznati u našem prethodnom postu, a ako želite da saznate više o troškovima, zatražite našu indikativnu ponudu!