Tetőtépítek logo

Zablude o solarnim krovnim crepovima

Iako se solarni crep Terran Generon već pokazao na 425 krovova, on je okružen mnogim zabludama zbog svoje jedinstvenosti. Navešćemo najčešće.

Generon solarni krovni sistem je sopstveno rešenje kompanije Terran za proizvodnju zelene energije. Suština solarnog panela integrisanog u crep je da svaki crep radi kao solarni panel zasebno. Između ostalog, njegovu izdržljivost daje betonski crep. Pored funkcionalnosti, pruža vrhunski izgled, jer se savršeno uklapa u krovnu ravan.

Terran Generon nije samo jedinstven na tržištu, već dugo vremena ima bazu korisnika koja se stalno širi: sa približno 205.000 instaliranih modula, već je dokazan na 425 zgrada. Ali još uvek postoje mnoge zablude o Generonu.

Mit: Pregreje se na letnjoj vrućini

Ključno je hlađenje, što se može postići pravilnom ventilacijom, što im pomaže da ne izgube mnogo svoje efikasnosti u vrelim letnjim danima, jer kao i većina električnih sistema, efikasnost solarnih panela opada kada se zagreju. U slučaju sistema velikih panela postavljenih iznad ravan krova, vazduh koji se kreće između krovne obloge i panela obezbeđuje hlađenje.

U slučaju Terran Generona, iza ugrađenih crepova uvek je potreban ventilirajući vazdušni prostor minimalne debljine 7,5 cm, gde topli vazduh može da izađe i da uđe spoljašnji vazduh, niže temperature. Ovaj vazdušni sloj se može postići pomoću postavljenih kontra letvi između folije i crepova. U slučaju krovova sa manjim uglom nagiba, kao i kod upotrebe dužih rogova, preporučuje se da se ovo dodatno poveća kako bi se nadoknadio nepovoljan protok vazduha. Vazduh koji cirkuliše u tom vazdušnom prostoru obezbeđuje dovoljno intenzivan efekat hlađenja.

Mit: Ako se solarni crep pokvari, ceo sistem staje

Ako crep pokvari, to gotovo da nema uticaja na performanse sistema. To je zbog činjenice da svaki modul ima bajpas diode, što isključuje neispravnu ćeliju iz kola. Bajpas dioda takođe ima zadatak u slučaju osenčanosti: ako je panel zasenčen, on ne učestvuje u proizvodnji, već deluje kao otpornik kola. Od nastalog otpora stvara se toplota, što može dovesti do oštećenja ćelija, ali dioda eliminiše ovaj problem.

Mit: Postoji veća šansa za kvar zbog mnogih konektora

Terran Generon je takođe jedinstven po tome što su monokristalne silicijumske solarne ćelije izgrađene na podlozi od betonskih crepova, a zatim povezane u seriju na električnu mrežu. S obzirom da Generon koristi i MC4 konektore koji su decenijama korišćeni i dokazani u solarnoj industriji, od kojih je na desetine milijardi proizvedeno širom sveta, može se sa sigurnošću reći da je rizik od kvara minimalan. Terran garantuje da performanse svakog modula neće pasti ispod 80% nominalne vrednosti u roku od 25 godina od datuma kupovine.

Mit: Kasnije proširenje sistema je komplikovano

Možda već imamo solarne crepove, ali nam je potreban veći sistem. Sa Terran Generon-om, proširenje je veoma jednostavno: moramo samo da zamenimo toliko osnovnih crepova solarnim, koliko nam je potrebno. U isto vreme, pošto, na primer, inverter mora da bude pogodan i za rad većeg sistema, vredi od samog početka predimenzionirati strujni pretvarač, tako da se kasnije proširenje može rešiti bez problema.

Mit: Ekstremni vremski uslovi mogu lako oštetiti solarne panele

Solarni paneli su izuzetno otporni na vremenske uslove. Paneli od kaljenog stakla pružaju odličnu zaštitu od grada, vetra i drugih mehaničkih uticaja. Kod testiranja na udrace, deo procesa je isti kao i za sisteme sa velikim panelima: puštaju se čelične kuglice na solarne panele sa određene visine, demonstrirajući izlaganje gradu. Pošto solarni paneli nemaju pokretne delove, ne postoje uslovi koji bi mogli da dovedu do njihovog lomljenja tokom normalne upotrebe.

Mit: Preskupo je, nikada se neće isplatiti

Cena Terran Generona je veća od cene sistema velikih panela, to je činjenica, ali nudi i više. Sa solarnim crepom nema potrebe za probijanjem krovne obloge, tako da krov ne gubi svoju zaštitnu funkciju. Pošto ne postoji posebna potporna konstrukcija, težina na krovnoj konstrukciji je bolje raspoređena nego u slučaju tradicionalnog sistema solarnih panela. Upotreba posebnih, jedinstvenih i inovativnih rešenja uveliko povećava vrednost naše imovine. Generon pruža vrhunski izgled tako što se uklapa u krovnu ravan, a sa ovim jedinstvenim estetskim iskustvom možemo steći konkurentsku prednost na tržištu nekretnina. Kombinacija betonskih crepova i solarnih panela je takođe važan izbor sa ekološke tačke gledišta: koristimo obnovljivu energiju, dok je naša kuća pokrivena crepovima prirodnih sastojaka.

Mit: Malo stručnjaka zna o tome, snalaženje laicima je gotovo nemoguće.

Terran sa preko 100 godina iskustva, uvek je bio posvećen pomaganju krovopokrivačima da donesu odluku. Stoga pruža stručni materijal koji je dostupan svima na mnogim platformama.

Uz Terranov Kalkulator, pored crepova, možete zatražiti i besplatan, brz, jedinstven proračun za Terran Generon. Naravno, za tačnu ponudu i planiranje potrebna je pomoć stručnjaka. Možemo dobiti brzu, automatsku ponudu cene za Generon unosom veličine sistema.