Tetőtépítek logo

Snaga pravih informacija u našim osobnim odlukama

Osim ekološki svesnim rešenja, Terran je takođe odlučan pružiti autentične informacije o dalekosežnim pitanjima poput obnove ili izgradnje našeg doma. Pristup relevantnim informacijama možda nikad nije bio tako važan kao danas, kada lažne vesti, pseudo-znanstvena objašnjenja i dezinformacije preplavljuju laike koji žele biti informirani.

Pre samo godinu dana, Institut za strateški dijalog i koalicija Climate Action Against Disinformation (CAAD) objavili su studiju o šteti koju dezinformacije uzrokuju u pitanjima klimatskih promena. Primarni izvori lažnih vesti su društvene mreže, na kojima svoja mišljenja ne dele samo laici, već se organizuju i akcije za direktno narušavanje nauke.

Istraživanje je takođe pokazalo da je dezinformacija postala složenija. Dok je pre bilo negiranja, otvorenog odbacivanja klimatskih promena, sada su društvene mreže poplavljene pitanjima ljudske odgovornosti, omalovažavanjem uloge obnovljivih izvora energije i sve češće reklamiranje tzv. zelenog pranja (greenwashing). Iako postoji naučni konsenzus da se klimatske promene događaju, za koje smo prvenstveno odgovorni mi ljudi, zato samo mi možemo učiniti nešto po tom pitanju, lažne vesti i namerne dezinformacije uzrokuju ogromnu štetu. Lažne vesti o klimatskim promenama ne samo da otežavaju borbu protiv globalnog zagrevanja, već snažno utiču i na naše lične odluke. Zbog toga je važnije nego ikad kritikovati izvore i dobiti informacije sa autentičnog, pouzdanog mesta. Čak i kad se radi o pitanjima poput modernizacije, obnove našeg doma.

GradimKrov: sve na jednom mestu

Kad donosimo odluke o pitanjima koja su nam manje poznata, a koja će uticati na naše živote decenijama, svi se trude informisati se o tome kako mogu. Oni koji danas planiraju graditi ili renovirati nekretnine, osim oblika krova, tipa krova, krovne izolacije, suočavaju se sa pitanjem ekološke osviještenosti - klimatske promene, veći režijski troškovi, povećanje cena zemljišta, povećanje vrednosti naše imovine - sve to usmerava pažnju na to. Kako bismo dobili sliku, obično koristimo nekoliko platformi za dobijanje informacija. Međutim, naše odluke mogu znatno otežati dezinformacije i lažne vesti, posebno u područjima gde je kritika izvora teška, gde nismo kod kuće.

Autentične informacije stvar su od najveće važnosti za Terran, zbog čega pokušava odgovoriti na sva pitanja na platformi GradimKrov. Ova web stranica pomaže vam doneti odluke sa što više relevantnih informacija, bilo da se radi o solarnim crepovima, tipovima crepova, dodacima. Osim referentnih fotografija, videa i edukativnih materijala, u odluci pomažu i kalkulatori: osim crepa i sistema odvodnje vode, možemo zatražiti i besplatan proračun za Terran Generon pomoću Terran kalkulatora.

Ekološka svest uz Generon, laganost uz Synus

Osim autentičnih informacija, Terran od početka smatra ekološku svest bitnim pitanjem. A u doba klimatskih promena još smo odgovorniji prema zaštiti okoline, stoga nudimo vlastito rešenje za proizvodnju zelene energije s crepom Generon koji koristi energiju Sunca. Solarni krovni crep je jedinstven u pogledu estetike i dizajna. Svaki crep radi kao solarni panel, uklapa se u krovnu ravan, tako da ga nije potrebno probijati. Generonovo kaljeno staklo pruža savršenu zaštitu od izazova okoline.

Generon solarni crep nesumnjivo je Terranovo najzelenije rešenje, njegova betonska sirovina takođe je prirodna, jer se sastoji od peska, vode, cementa (krečnjaka koji se zagrejava i potom reducira u prah) i oksida gvožđa koji se koristi za bojenje. Betonski crepovi su čvrsti, a ako je težina takođe važan faktor, onda je Terranova linija proizvoda Synus najbolje rešenje. Dobitnik Construma nagrade otporni, lagani Synus dostupan je u četiri boja i dva postupka površinske obrade, koji osiguravaju površinu sa izuzetnom otpornošću na habanje. Površinske obrade izrađene su ekološki prihvatljivom proizvodnom tehnologijom, bez rastvarača i amonijaka.

U prethodnom postu smo govorili o važnosti održavanja površine krova.