Tetőtépítek logo

Sigurni temelji i na krovu: zato je vredno kontaktirati direktno proizvođača

Po uobičajenoj praksi, izgradnja krova počinje u nekoj od radnji građevinske industrije, što može i da funkcioniše, ali možemo da se zaštitimo od mnogo nerviranja i nepotrebnih krugova, ako prve korakenapravimo kod proizvođača crepa. Evo razloga!

Svako ko je ozbiljno pomislio da je došlo vreme za izgradnju novog krovnog sistema ili renoviranje postojećeg, gotovo će sigurno krenuti u online pretragu, a onda se njihov rečnik može proširiti pojmovima kao što su nagib krova, krovni pokrivač ili kopča protiv nevremena. Ali kao laiku, nije lako razumeti žargon.

Obućaru, ne dalje od cipele - pouzdana stručnost profesionalaca

Ne samo razumevanje samog žargona može izazvati poteškoće, već i obrada informacija. Iako postoji mnogo korisnih saveta i iskustava koje se relativno lako i brzo mogu pronaći, ali može biti i mnogo zabluda, a o samozvanim stručnjacimada ne govorimo. Ako zablude nisu dovoljne, čak ni informacije iz naizgled pouzdanih izvora ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo. Ni izvođači radova i tesari na stručnim forumima ne mogu uvek dati stopostotni odgovor, jer njihovo znanje nije u svim slučajevima sveobuhvatno. Po ovom pitanju, prednost proizvođača je što kao kompanija koja radi sa najnovijim materijalima i tehnologijama ima najsavremenija znanja o svojim proizvodima. Znanje prati i tim profesionalaca (tesari, izvođači, projektanti) koji mogu da rade na profesionalnom nivou sa proizvodima datog proizvođača.

Svetlo na kraju tunela

Međutim, izbor između crepova koje nudi proizvođač ne može biti lak. Da li ćemo se odlučiti za talasaste ili ravne crepove u velikoj meri utiču osnovna geometrijska pravila, a sa tehničke strane, postavljanje solarnih crepova zahteva više pažnje. U drugom slučaju se posebno treba osloniti na uputstva proizvođača, jer u raznim grupama možemo naći i opise ili zablude u vezi sa tim, koje bismo, poštovali, platili bi visoku cenu prilikom renoviranja krova.

Što se tiče solarnih crepova, takođe je važno napomenuti da iako solarni izvođači rade najbolje što mogu svoj posao, oni imaju manje u takozvanim sofisticiranim pitanjima, pošto je većina solarnih kompanija specijalizovana za velike solarne panele. Solarni crepovi su za njih manje poznata oblast, pa ukoliko želimo ovakvo rešenje za naš novi krov ili dopunu postojećeg, proizvođač može dati najpreciznija uputstva za montažu. Sa Generon crepovima, postavljaju se pitanja već tokom pripreme, u kojima je bolje osloniti se na Terran specijaliste. Naravno, ovo ne važi samo za ugradnju solarnog crepa, već i za standardnu krovnu konstrukciju, možemo računati na Terranove visoko obučene tesare, koji su možda najažurniji u pogledu krovnih elemenata proizvođača.

Što se tiče finansija, koliko izvođača, toliko i ponuda, pa pre nego što našu kuću poverimo profesionalcima, obavezno zatražite detaljne ponude sa nekoliko mesta. U našem prethodnom postu smo detaljno prošli šta možemo očekivati od Terrana pri planiranju troškova, ne vredi štedeti vreme i energiju ako želimo da izbegnemo razočarenje.

Izgradnja krova nije lak zadatak, jer se sastoji od mnogo segmenata i ne vredi žuriti, jer krov biramo doživotno.