Tetőtépítek logo

Od Mészáros crepa do svetske klase

Istorija Terrana počela je pre više od sto gidina i nastala je kao san jednog čoveka. Zahvaljujući njegovom radu i istrajnosti danas smo prisutni sa stotinama kolega u devet evropskih zemalja. Mnogo smo se razvijali i još se razvijamo, a znamo da nema prave inovacije bez tradicije: ponosni smo na put koji smo prešli.

Danas se malo kompanija može pohvaliti da su u potpunosti u mađarskom vlasništvu, a mi smo tokom cele naše duge istorije poslovali kao porodična firma. Danas treća generacija nastavlja posao mladog, jedva 17 godina starog dečaka, Kalmana Mesaroša, koji je pre više od sto godina osnovao svoju fabriku crepova u Neđedu u Slovačkoj. Ovako je počela istorija Terrana.

Kao porodični biznis generacijama

U početku je radio sam, a skoro deceniju i po kasnije u preduzeću je već radilo desetoro. 1947. godine se Mészáros Kálmán sa svojom porodicom preselio iz Slovačke u Bolj u okrugu Baranja, gde je nastavio proizvodnju ručno rađenih crepova na bazi betona, sve popularnijeg i priznatijeg crepa Mészáros. Pravimo veliki skok u vremenu. Sada smo u 1973. godini, kada najmlađi sin Mészáros Kálmána, Vilmoš, preuzima upravljanje preduzećem.

Zanimiljivost je da je stric jednog našeg kolege, baš u to vreme, na početku 70-tih godina počeo raditi sa Mészáros crepom. Takaró József koji je samo slučno došao u dodir sa tesarstvom nastavio je profesiju 58 godina. Dobar primer trajnosti Mészáros crepa je što je na svoju kuću 1974. godine postavio Mészáros crepove, koje i od tada služe svrsi, iako su pre nekoliko godina premeštene na pomoćni objekat. Po rečima tesara, još nekih 10-15 godina će sigurno štiti objekat.

Sin Mészáros Kálmána, dr. Mészáros Vilmos je 1995. godine kupio jednu korišćenu, poluautomatsku mašinu za proizvodnju crepova. Ova odluka, kao i činjenica da su njegova deca i zetovi odlučili da učestvuju u poslu, otvorili su novo poglavlje u istoriji preduzeća i ubrzali su njen razvoj. Dobro oslikava brzinu razvoja što sa trećom generacijom - Gódi Attila, sadašnji generalni direktor Terrana, zet dr. Mészáros Vilmosa - možemo da obezbedimo našim kupcima sve elemente potrebne za pokrivanje krova.

Inovacije, stručna priznanja

Danas Terran i dalje nudi visokokvalitetne, inovativne proizvode sa jedinstvenim rešenjima kao što je Terran Generon solarni crep. Od jedne male fabrike crepa smo za sto godina stigli do pet fabrika betonkog crepa i pogona za proizvodnju Generon solarnih crepova. Naši proizvodi su priznati i profesionalnim nagradama. Ove godine smo osmi put dobili mađarski brend priznanje. Žiri, koju čine nezavisni stručnjaci, nagrađuju tradiciju, mađarski identitet, finansijsku pouzdanost i reputaciju brenda. Pored ovoga, naš najlakši crep Synus, je osvojila nagradu Construma godinu dana nakon predstavljanja. O njegovoj popularnosti jasno govori podatak da je od 2014. do kraja prošle godine na teritoriji Republike Mađarske prodato preko 65 miliona komada.

Lagan i jak sa specijalnim površinskim obradama

Linija proizvoda Synus je dobar simbol filozofije našeg preduzeća: kako u stilu tako i u boji svako može da nađe najbolje rešenje za sebe visokog kvaliteta bilo da renovira ili gradi. Zahvaljujući sirovini i dizajnu betona naš crep Synus je ujedno jak, pruža zaštitu od vremenskih prilika, a istovremeno izuzetno lagan, tako da manje opterećujuje krovnu konstrukciju.

Površinske obrade takođe doprinose visokom kvalitetu. Naši crepovi su dostupni sa četiri vrste površinske obrade. Sa ColorSystem površinskom obradom naši crepovi dobijaju trajniju boju nego ikada ranije, a Elegant čini crepove izuzetno glatkima i otpornima.

Resistor površinska obrada predstavlja jedan od najvišeg nivoa današnjeg tehnološkog znanja. Primenjujući ovu površinsku obradu crepovi su izuzetno otporni, tvrde površine i otporni na habanje. Takođe, pruža zaštitu i od pojave mahovine. Zahvaljujući efektu samočišćenja obezbeđuje dugotrajan sjajni izgled.

Za one koji vole crepove tamnije boje tipične za moderne krovove, vredi imati na umu da se oni jače zagrevaju. Sa ClimaControl premium površinskom obradom crep apsorbuje skoro 60% manje infracrvenog zraka, čime se smanjuje toplotno opterećenje krova i povećava se osećaj udobnosti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fabrika u malom naselju sa jednom osobom za sto godina razvila se u svetski brend građevinske industrije, tako da je sve vreme ostala porodična firma. Mi ne proizvodima samo proizvode, mi pokušavamo da zadovoljimo sve potrebe za visokim kvalitetom, imajući na umu aspekte životne sredine.

Za Terran je izuzetno važno da, pored svojih proizvoda pomaže u odluci dostupnim i razumljivim materijalom za znanje. U prethodnom postu pokazali smo kako dom može biti energetski efikasniji uz odgovarajuću toplotnu izolaciju krova.