Tetőtépítek logo

Kako da preživimo kada nam se menja krov nad glavom?

Jedan od najvažnijih elemenata našeg doma je krov: s jedne strane, on definiše izgled kuće, a pošto prkosi vremenskim uslovima, važno je da je u dobrom stanju. Mnogi se, međutim, teško posvete njegovoj obnovi jer se, pored finansijskih, plaše da će radovi dovesti do velikog potresa ili čak poplave. Međutim, to nije nužno slučaj!

Nažalost, krovovi na većini domaćih polovnih porodičnih kuća mogli bi da se renoviraju, jer ne ispunjavaju sadašnje tehničke uslove. U vestima se sve češće može čuti da sve više ekstremnih vremenskih uslova nanosi štetu domovima, kao i problem kondenzacije i gubitka toplote često se može naći u zastarelim krovovima. Da ne pominjemo da su mnoge kuće i dalje prekrivene valovitim ili ravnim salonitom, koji može da sadrži azbest, opasan po zdravlje. Mnoge porodice koje žive pod krovovima od salonita uveravaju se da ako je azbest u stanju mirovanja (to jest, ako je na krovu i nije isečen, polomljen), onda ne može da pobegne u životnu sredinu, ali prema nedavnoj nemačkoj studiji , takođe se može osloboditi svakodnevnim habanjem azbesta u vazduh i tlo.

Umesto iznenađenja, planirajmo unapred

Dok unutrašnje farbanje može da uradi svako bez posebnih kvalifikacija, u slučaju renoviranja krova posao je bolje poveriti profesionalcima. U stvari, preporučljivo je zatražiti stručni savet već u procesu planiranja, konsultovati se sa tesarom ili građevinskim inženjerom. U svakom slučaju, mora se proceniti stanje postojećeg krova i utvrditi da li je potrebno zameniti samo krovni pokrivač ili celu konstrukciju. Ali ako je cilj samo nova obloga, konstrukcija je i dalje važan faktor, jer krovne letve kod šindre u većini slučajeva nisu pogodne za postavljanje betonskih crepova. Naravno, možemo misliti da crep koji je teži od šindre može da izazove probleme u krovnoj konstrukciji, ali ni to nije neophodno, jer postoje i izuzetno lagane verzije izdržljivih i jakih betonskih crepova. Synus crep, koji je svojom malom težinom dobar izbor za renoviranje krova.

Obavezno se posavetujte sa profesionalcem o tome koje bi druge elemente osim crepova vredelo promeniti ili ugraditi u krovni pokrivač, jer su danas u svim oblastima dostupna modernija rešenja nego, recimo, pre 20-30 ili čak više godina. Većina proizvođača nudidodatne elemente potrebne za kompletan krovni pokrivač (na primer, krovna folija, krovna toplotna izolacija), pa čak i olučni sistem. Ovo ne samo da olakšava proces odabira, već i osigurava da izvođenje bude glatko i da je krajnji rezultat besprekoran.

Morate li se privremeno preseliti?

Kada pomislimo na renoviranje krova, većina nas pred sobom vidi sliku gde potpuno nedostaje krov kuće, stoga je životni prostor otvoren odozgo. Zbog rada tesara, prašina leti svuda, vlasnici su prinuđeni da se jedno vreme presele negde drugde, a u međuvremenu brinu da će doći jaka kiša i sva njihova pokretna imovina će biti mokra. Pa ova (horor) slika je prilično daleko od stvarnosti! Renoviranje krova obično ne utiče na životni prostor. Ali važno je znati da je u slučaju kompletne zamene krova zaista neophodno ukloniti ceo krov, što u slučaju kuće sa potkrovljem zaista može značiti da morate da tražite privremeni smeštaj kod rođaka, prijatelja ili čak Airbnb. Ako samo menjamo krovni pokrivač, bez mnogo problema možemo da ostanemo kod kuće. Štaviše, može biti posebno korisno ako bar jedna osoba ostane na licu mesta sve vreme, jer se prilikom demontaže starog krova mogu pojaviti neočekivana pitanja, o kojima krovopokrivač ne može odlučiti bez konsultacija. Naravno i dalje moramo uzeti u obzir buku.

S druge strane, vredi se pobrinutida se tavan što je više moguće oslobodi prilikom zamene krovne obloge. Stvari koji se ovde čuvaju, mogu privremeno da odu u garažu ili možemo da pitamo komšiju da li može kod njega da stane. Naravno, ovo je odlična prilika da se rešite starih, neiskorišćenih, nepotrebnih stvari!

Zamena krova zimi? Što da ne?

Većina ljudi želi da zakaže radove na krovu na leto, verujući da su tada veće šanse za suvo, toplo vreme. Međutim, posmatrajući protekle godine, vreme je bilo najnepredvidiviji leti, a za zimu se može reći da je u većem delu zemlje bilo izuzetno malo padavina. Zato ne treba da se plašite ni zimske ili ranoprolećne zamene krova, a u kalendarima majstora u ovom periodu je manje gužve.

Krovopokrivači koji kvalitetno obavljaju svoj posao, ionako rade krov po delovima, za jedan dan sruše samo onoliko krovne površine koliko mogu ponovo da prekriju istog dana. U praksi, ovo treba zamisliti na način da se ujutru skine obloga i letvicesa dela krova, a uveče se postavi nova termoizolacija i krovna folija koja je otporna na padavine, vetar i UV zračenje. Dakle, ako pada kiša noću ili sledećeg dana, ne morate da brinete zbog prokišnjavanja ni zbog hladnoće.

Sa ove tačke gledišta, može biti kritična tačkaako zamenimo i stare krovne prozore, jer se moraju ukloniti zajedno sa oblogom, a ugradiće se tek kada budu postavljeni novi crepovi. Ako imamo krovne prozore u više prostorija,preporučljivo je da se renoviranje nastavi od sobe do sobe ili bar po stranama. Demontaža prozora neminovno dovodi do prljavštine i krhotina, pa se preporučuje da se nameštaj u susednoj prostoriji spoji i obmota folijom, a nakon 1-2 dana može se ponovo raspakovati nakon čišćenja.

Dakle, može se videti da zamena krova nije ni približno tako haotična kao što mislite u početku. Ostaje nam samo da živimo sa neredom 1-2 nedelje, ali nakon toga možemo da uživamo u prednostima novog krova do kraja života!

Još uvek ne znate kojim stilom pokrivača da pokrijete svoj dom? U našem prethodnom postu naveli smo aspekte koji vam pomažu da donesete odluku.