Tetőtépítek logo

Zablude o solarnim krovnim crepovima

U našem prethodnom postu naveli smo najčešće zablude o solarnim crepovima Generon. Sada nastavljamo da odgovaramo na najčešće postavljana pitanja.

Solarni panel integrisan u crep, Terran Generon je jedinstveno rešenje po tome što svaki crep radi kao zaseban solarni panel, tako da se savršeno uklapa u krovnu ravan, pružajući na taj način poseban estetski izgled. Iz našeg prethodnog posta saznali smo, između ostalog, da se na letnjim vrućinama ne zagreva previše, a pročitali smo i da je izuzetno otporan na vremenske uslove. Hajde da vidimo na koja još pitanja treba odgovoriti o Generonu.

Mit: Još nema dovoljno iskustva sa solarnim crepom

Solarni crep je jedinstven na tržištu, broj njegovih korisnika se stalno povećava: dokazan je na skoro 425 objekata sa 205.000 ugrađenih modula. Hiljade operativnih sistema dokazuje da je prednost Generona zasnovana na tržišnoj potražnji i da uspešno kombinuje Terranovo vekovno iskustvo u proizvodnji crepova sa današnjim tehničkim rešenjima. Za Generon postoji veliko interesovanje u susednim i nekim zapadnoevropskim zemljama, a bilo je i nekoliko inostranih implementacija.

Terran Generon se može pohvaliti mnogim priznanjima. Nakon uvođenja na tržište, osvojio je veliku nagradu Construma 2019. godine, a iste godine dobio je i nagradu E.On Energy Globe: Generon se pokazao kao najinovativniji od 150 prijavljenih. Godine 2020. časopis Energy CIO Insights iz Floride prepoznao je Terran, zajedno sa Generonom, među deset najboljih dobavljača solarne tehnologije u Evropi. Takođe 2020. godine, solarni crepovi su dobili mađarski zaštitni znak Domaći Proizvod, pošto se Generon moduli proizvode i sklapaju u Mađarskoj. A prošle godine je osvojio prestižnu nagradu za dizajn proizvoda Red Dot.

Tokom više od sto godina postojanja, u našem preduzeću se uvek smatralo važnim da pored sopstvenog razvoja pomaže i edukuje kupce i predstavnike struke.

Mit: Cela krovna površina se ne može koristiti, a Generon se ne može instalirati na nekoliko međusobno povezanih krovnih delova

Spojeni krovni delovi se mogu koristiti ako su pravilno orijentisani. Od ivica krovne površine i krovnih konstrukcija mora se ostaviti najmanje dva crepa (oko 60 centimetara). U Mađarskoj je optimalna lokacija okrenuta prema jugu. Moguće je na krovovima sa uglom nagiba od 35 stepeni. Manje odstupanje od optimalne orijentacije u pravcu istoka ili zapada ne dovodi do značajnog gubitka proizvodnje, niti odstupanje od 5-10 stepeni od optimalnog ugla nagiba. Terran Generon se može instalirati na nekoliko međusobno povezanih krovnih delova, samo je potrebno imati na umu da se delovi sa istom orijentacijom i uglom nagiba mogu povezati u jedno kolo.

Mit: Ne proizvodi struju po oblačnom vremenu

Činjenica je da solarni paneli najbolje funkcionišu na direktnoj sunčevoj svetlosti, pod upadnim uglom od 90 stepeni i na niskim temperaturama. Međutim, oni proizvode i po oblačnom vremenu, pa čak mogu da rade sa 50-90% iskorišćenja. Današnje tehnologije posebno omogućavaju da moduli rade što efikasnije, čak i kada solarni paneli rade sa takozvanim delimičnim opterećenjem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mit: Generon se ne može instalirati na već gotov krov

Moguće ga je postaviti i na gotov krov, ali samo ako na naša kuća pokrivena Terran Rundo ili Zenit crepom, jer je Generon kompatibilan samo sa njima.

Naša kompanija je posvećena pružanju sveobuhvatne pomoći onima koji planiraju izgradnju ili renoviranje krova u donošenju odluka. Naravno, za tačnu ponudu i planiranje potrebna je pomoć stručnjaka.

U našem prethodnom postu smo naveli zašto je Generon vredan vašeg novca.